Električni avtomobili in okolje

elekticni avto

Električni avtomobili so boljši za okolje, ker izpuščajo manj toplogrednih plinov in zrak je čistejši. Tudi če upoštevamo, da je za njihovo proizvodnjo in delovanje potrebna električna energija, so še vedno boljša izbira.

Električni avtomobili pripomorejo k boljši kakovosti zraka v mestih, ker med vožnjo ne izpuščajo ogljikovega dioksida. To zmanjša onesnaženost zraka. Čez leto lahko en električni avto v povprečju prihrani 1,5 milijona gramov CO2. To je enako kot štiri povratne letalske poti iz Londona v Barcelono.

Vlade želijo pospešiti uporabo električnih avtomobilov. V Veliki Britaniji na primer želijo do leta 2040 prepovedati prodajo bencinskih in dizelskih avtomobilov. Cilj je do leta 2050 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida na nič, pri čemer bodo električni avtomobili igrali veliko vlogo.

Električni avtomobili lahko pomagajo tudi pri zmanjševanju hrupa, saj so tišji od običajnih vozil.

Proizvodnja električnih avtomobilov sicer porabi veliko energije, vendar so ti avtomobili še vedno bolj okolju prijazni, saj se med njihovo uporabo izpusti manj emisij. Proizvodnja električnih avtomobilov povzroča več izpustov kot proizvodnja običajnih avtomobilov, predvsem zaradi proizvodnje litij-ionskih baterij. Toda s tehnološkim napredkom se to izboljšuje.

Raziskave Evropske energetske agencije so pokazale, da so emisije električnih avtomobilov, tudi ob upoštevanju proizvodnje električne energije, za 17 – 30% nižje kot pri vožnji bencinskega ali dizelskega avtomobila.

Hibridni avtomobili, ki kombinirajo električni motor z običajnim motorjem na gorivo, med vožnjo sproščajo nekaj emisij. Kako okolju prijazen je hibrid, je odvisno od tega, koliko poti prevozi na električno energijo in kako se polni.

Glavne prednosti eklektičnih avtomobilov 

  1. Električni avtomobili so boljši za okolje. Izpuščajo manj toplogrednih plinov in zraka kot avtomobili na bencin ali dizel.

  2. Električni avtomobili izboljšujejo kakovost zraka v mestih. Ker nimajo izpušne cevi, pri vožnji ne proizvajajo emisij ogljikovega dioksida.

  3. Električni avtomobili lahko pomagajo zmanjšati hrup, saj so tišji od običajnih vozil.

  4. Izdelava električnih avtomobilov porabi veliko energije, vendar so zaradi zmanjšanja emisij v življenjskem ciklu še vedno boljša možnost.

  5. Emisije električnih avtomobilov so kljub proizvodnji elektrike približno 17 – 30% nižje kot pri vožnji avtomobila na bencin ali dizel.

  6. Hibridni avtomobili proizvajajo nekaj emisij med vožnjo. Njihova okoljevarstvena vrednost je odvisna od tega, koliko poti je prevoženih z električno energijo in kako se avto polni.

  7. Električna vozila imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij iz prometa in izboljšanju kakovosti zraka, ki ga dihamo.